Bead embroidery experiment – Cerienne/Gyöngyhímzés kísérlet – Cerienne

Cerienne 01
Cerienne . original design by MyBeadCreatives

A few days ago I got an idea – again 😀 I was trying to figure out if I could insert RAW and PRAW in bead embroidery and although the design changed while I was making it, actually it worked just as I wanted it.

What’s more I managed to keep the design asymmetric, yay! 😀

The cabochon in the middle is a 20 mm glass cabochon, colored pastel mint and this was the color that determined all the others. I decided to take it simple and have chosen white and silver to go with a few different shades of green.

As mentioned, I was trying to figure out how I could use right angle weave (RAW) and prismatic right angle weave (PRAW) with bead embroidery. It was a little bit tricky at first. Obviously you cannot just go and make RAW units and PRAW units, you have to secure the first beads first, then add the floor beads and so on, so it needed some forward thinking how the whole piece should/would look. I had to make a few tries to get it right, but once I knew what I was doing it was a piece of cake 😉 Now the right angle weave does not show as it was the base for the dragonscale and O beads embellishment, but the PRAW – in this case PRAW-3, which means the sides (as I built the PRAW on a four bead base RAW) of each unit is a traingle – part turned out pretty cool, I think. It makes the whole design unique.

I added some dangling embellishment with a few dagger and different sizes of fire-polished beads in the three colors – white, labrador/silver and mint green – I used for the pendant.

The finished piece is about 5 cm – 2 inches in diameter and together with the hanging embellishment the length is about 10 cm – 4 inches.

Beads used in this project were:

 • 11/0 White Miyuki Delica – this was a left over from a long time ago and I don’t have a color code for it, but most probably it’s DB 0200
 • 15/0 and 11/0 Duracoat Opaque Catalina Miyuki seed beads (4472)
 • 11/0 Light Mint Opal Silver Lined or Silver Lined Milky Peridot or Silver Lined Ceylon Mint – you can find it under these names – Toho seed beads (2118)
 • 11/0 Opaque White Toho seed beads
 • 15/0 Opaque White Miyuki seed beads (0402)
 • 15/0 Black Labrador Full Miyuki seed beads with Czech coating (55095)
 • Crystal Labrador Full Dragonscale beads (00030-27000)
 • 3 mm Mint fire-polished beads (29569AL)
 • 2 mm Labrador fire-polished beads (00030-27000)
 • Crystal Full Labrador O beads (00030-27000)

I am ready for my next experiment in bead embroidery, I really fell in love with this technique (as well). 😀

Tell me what you think about Cerienne. 🙂


Cerienne 01
Cerienne . original design by MyBeadCreatives

Pár nappal ezelőtt támadt egy ötletem…ismét 😀

Eszembe jutott, hogy esetleg össze lehetne dolgozni a gyöngyhímzést RAW-val és PRAW-val, és bár bevallom, nem mélyedtem el túlzottan a keresésben, ilyet még nem láttam, szóval gondoltam, egy próbát megér.

Sőőőőt! Sikerült a designt aszimmetrikusnak megtartani, úgyhogy azt is elmondhatom, hogy végre valahára sikerült legyőznöm a “szimmetria OCD-met” 😀

A medál közepében ismét egy üveg caboshon van, 20 mm-es és ezúttal pasztell menta színre festve, ez a szín lett a meghatározó a többi kiválasztásánál. Ezúttal próbáltam homogénebben tartani a színeket, nem szerettem volna, ha nagyon színes a medál, így úgy döntöttem, a különböző árnyalatú mentazöldek mellé kiegészítő színeket választok: fehéret és ezüstöt.

Mint említettem ennek a kísérletnek az volt az alapja, hogy kitaláljam, hogyan tudom a RAW-t és a PRAW-t (prismatic right angle weave) felhasználni gyöngyhímzésben. Első nekifutásra kicsit trükösebb volt a dolog, mint gondoltam, hiszen nem lehet egyszerűen csak megfőzni a RAW és PRAW egységeket, az első gyöngyöket le kellett rögzíteni, aztán tovább építeni, azokat is lerögzíteni és így tovább, így egy kicsit előre kellett gondolni a lépéseket, és azt, hogyan is kellene kinéznie az egésznek, de az első próbálkozások után, mikor már tudtam, mit is csinálok, nagyon könnyen ment 😉 A RAW egységek ugyan nem látszanak, mert azok lettek a dragonscale és az O gyöngy díszítés alapjai, de a PRAW – ami ebben az esetben PRAW-3, vagyis az oldalak (azért az oldalak, mert egy négyzetre építettem a PRAW-t) háromszögeket alkotnak – nagyon jól kivehető és szerintem nagyon klassz lett. Egyedivé teszi az egész designt.

Adtam egy kis lógó díszítést a medálnak lánchosszabbítók formájában, amire a medál színeiben – fehér, labrador/ezüst és mentazöld – néhány daggert és különböző méretű cseh csiszolt gyöngyöket adtam.

A kész medál kb. 5 cm – 2 inch átmérőjű, a lánchosszabbítós díszítéssel együtt pedig kb. 10 cm – 4 inch hosszúságú.

Gyöngyök, amiket használtam a medál elkészítéséhez:

 • 11/0 White Miyuki Delica – ez egy nagyon régen vásárolt maradék volt, nem tudom pontosan, mi a száma, de valoószínűleg DB 0200
 • 15/0 és 11/0 Duracoat Opaque Catalina Miyuki kásagyöngy (4472)
 • 11/0 Light Mint Opal Silver Lined / Silver Lined Milky Peridot / Silver Lined Ceylon Mint – ezen nevek alatt talűlható meg – Toho kásagyöngy (2118)
 • 11/0 Opaque White Toho kásagyöngy
 • 15/0 Opaque White Miyuki kásagyöngy (0402)
 • 15/0 Black Labrador Full Miyuki kásagyöngy cseh bevonattal (55095)
 • Crystal Labrador Full Dragonscale gyöngy (00030-27000)
 • 3 mm Mint cseh csiszolt gyöngy (29569AL)
 • 2 mm Labrador cseh csiszolt gyöngy (00030-27000)

Kész vagyok az újabb gyöngyhímzés kísérletre, szerelmes lettem ebbe a technikába (is) 😀

Nektek tetszik Cerienne? 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s