One project? Two? Maybe several?/Egy projekt? Kettő? Esetleg több?

SAM_5355
A little sneak peak 🙂

I don’t know about you, but my own expcerience is this: definitely one at a time. Only one project in progress is more than enough when you are discursive like me 😉 So, one project. Or not?

It is a bit more complex than that. I have at least dozens of ideas in mind I want to bead. Really. I can’t really concentrate on just one. You could say I should draw them, so I can pick them up later when I am finished…problem solved. For you, I would definitely suggest that. For me? Not working. Why? ‘Cause I (pradon my wording) suck at drawing. I just can’t. I could prove it by scanning my latest attempt at it, but you don’t want to see it, believe me 😛 So drawing is not for me.

What I do is this: if I have a difficult, or bigger piece in mind I just sit down and start beading. I try to finish what I already have in progress as soon as possible, or just cast it aside for a while (if I am doing somehing from a pattern for example).

But admittedly sometimes I need a break for various reasons. It can be that although the project is not too difficult, but it is very meticulous. There was my Yaisa bracelet for example that required at least three dozens of peyote tubes. Let me tell you, it can be boring as hell. The bracelet was made at least for a month. And I really needed breaks in between. Or there is my new CRAW project (see photo). When I get bored with a piece I am more likely to make mistakes. When I make mistakes that means that I probably have to take the whole thing apart and that is frustrating.

Another case is when I am doing something and I just get stuck in designing. Usually I envision somehing but it rarely turns out exactly that way. During process some ideas don’t work the way I want, some don’t look good enough or I don’t like the color and sometimes I get stuck, because I have no other ideas how to proceed.

When these happens I just put the whole thing aside and try to find something else to make. Preferably something that is quick, easy or I just fell in love with. This gives me the break and perspective I need to be able to continue the “big” project. 🙂

To answer the question: one piece in progress at a time, except when not 😀


Nos, nem tudom, ki hogy van vele, az én tapasztalatom a következő: határozottan egy projekt egyszerre. Az az egy is pont elég, ha valaki olyan csapongó tud lenni, mint én. Tehát, egy. Vagy mégsem?

A történet azért egy kicsit összetettebb. Legalább egy tucatnyi minta, ötlet van a fejemben egyszerre, amiket szeretnék megvalósítani. De tényleg, igazából nem tudok csak egyre koncentrálni. Mondhatnátok, hogy rajzoljam le őket, hogy elővehessem, ha már a folyamatban lévővel végeztem…ééés probléma megoldva. Én tuti ezt tanácsolnám. Mindenki másnak. Magamnak? Semmiképp. Nálam ez sajnos nem működik. Hogy miért nem? Egyszerű: nem tudok rajzolni. Kicsit sem. Be tudnám bizonyítani a legutóbbi próbálkozásom publikálásával, de higgyétek el, nem akarjátok látni 😛 Tehát, a rajzolás nem nekem való.

Amit én csinálok: ha eszembe jut valami olyan ötlet, ami hosszadalmasabb kivitelezést igényel, vagy bonyolultabb, egyszerűen leülök és elkezdem megfűzni. Ami épp készülőben van azt vagy megpróbálom minél hamarabb befejezni, vagy ha esetleg mintából fűzök, akkor egyszerűen csak félreteszem.

De. Néha a hosszadalmas, vagy bonyolult ékszerek készítése közben bizony szünetet kell tartanom. Ennek különböző okai lehetnek. Előfordul, hogy az ékszer nem túl bonyolult ugyan, de nagyon aprólékos munkát igényel, mint például a Yaisa karkötőm, amihez majd 3 tucat peyote csőre volt szükségem. Elárulom, baromi unalmas tud lenni és monoton. Éppen ezért legalább egy hónapig készült. És tényleg kellettek a szünetek. Vagy ott van a jelenleg készülő CRAW ékszerem (lásd a fotót). Ha unom a fűzést, nagyobb eséllyel hibázok, ha pedig hibázok, az azt is jelentheti, hogy esetleg le kell bontanom az egész ékszert, ami viszont frusztráló.

Előfordulhat az is, hogy egészen egyszerűen megakadok a tervezéssel. Általában látom magam előtt, mit is szeretnék, hogy is nézzen ki, milyen színe legyen stb., de igazából azt kell, hogy mondjam, ritkán alakul úgy az ékszer, ahogyan elképzeltem. Néha fűzés közben derül ki, hogy valami egyszerűen csak nem működik, vagy egyszerűen csak nem tetszik. Ilyenkor megakadok, mert nem tudom, hogyan tovább.

Mikor ezek előjönnek, a legegyszerűbb és leghatásosabb félretenni az egészet és valami másba fogni. Lehetőleg valami olyanba, ami gyors és könnyű, vagy egyszerűen csak beleszerettem, így lehetővé téve a szünetet és egy kis távolságot, hogy más perspektívából lássam a dolgot, és így folytatni tudjam a “nagy” projektet.

A kérdésre a válasz tehát: egyszerre egy ékszer. Kivéve, amikor nem 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s